PRZEPISY Z PODRÓŻY

tło
Kurczak Adobo / Adobong Manok
przez Dagmara Jurecka na 14 marca 2016 •
adobo

Adobo to klasyka kuchni filipińskiej, mająca swoje korzenie w czasach hiszpańskiej kolonizacji. Adobo nie jest nazwą konkretnej potrawy, tylko określeniem sposobu przygotowania. Podstawą tego dania jest marynata na bazie octu i sosu sojowego, w której dusi się główny składnik – do wyboru: m.in. kurczak (adobong manok), wieprzowina (adobong baboy), wołowina (adobong baka), ryba (adobong isda), warzywa (adobong gulay), owoce morza np. kalmary (adobong pusit).



LOK LAK
przez Dagmara Jurecka na 8 sierpnia 2015 •
lok lak

Podróżując po Kambodży mieliśmy okazję próbować wielu tradycyjnych dań kuchni khmerskiej. Kuchnia ta charakteryzuje się niezwykłą wyrazistością smaków ale jednocześnie jest o wiele łagodniejsza niż tajska. Spośród różnych lokalnych specjałów nasze szczególne uznanie zdobyła wołowina LOK LAK. Danie to tak bardzo przypadło nam do gustu, że postanowiliśmy odtworzyć je w domu.



Kuszari / Kushari / كشري
przez Dagmara Jurecka na 31 maja 2015 •
kuszari, kushari

Kuszari to tradycyjne danie kuchni egipskiej. Jest smaczne, sycące i tanie ale jego przygotowanie w domu jest dość czasochłonne. Z pewnością jednak warto poświęcić trochę energii, by potem móc cieszyć się tym wyjątkowym, orientalnym smakiem.

  • RSS